NITRA: Kraju sa neušli peniaze z eurofondov, časť škôl musel opraviť za vlastné

26.08.2012 Nitra

Nitra 26. augusta (TASR) – Mnohých žiakov stredných škôl v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) čakajú v novom školskom roku opravené školy a triedy. NSK v priebehu prázdnin dokončuje modernizácie škôl a školských zariadení v hodnote niekoľkých miliónov eur. Väčšia časť nákladov na stavebné práce mala byť hradená z fondov Európskej únie (EÚ). Niektoré projekty však bude musieť kraj napokon zaplatiť zo svojho. Ešte pred prázdninami Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zistilo, že na viaceré, už schválené projekty nemá peniaze.

„Ministerstvo ako riadiaci orgán pre regionálny operačný program (ROP) nás listom informovalo, že v prioritnej osi Infraštruktúra vzdelávania nie je dostatok finančných zdrojov. V tejto súvislosti nám odporučilo pozastaviť realizáciu už schválených projektov,“ informoval v dôvodovej správe vedúci Odboru strategických činností Úradu NSK Martin Čaja.

Kým NSK sa peniaze na rekonštrukciu všetkých škôl neušli, podľa predsedu NSK Milana Belicu došlo v prípade troch krajov pri schvaľovaní finančných prostriedkov ROP k značnému prekročeniu schválených zdrojov na úkor iných krajov. Viac podľa jeho slov dostal Žilinský, Trnavský a Prešovský kraj. „Schválenie projektov nad rámec povolených regionálnych alokácií nemá nič spoločné s cieľom ROP, ktorým je odstraňovanie medziregionálnych a vnútroregionálnych rozdielov,“ pripomenul Belica.

Situáciou sa ešte v júni intenzívne zaoberali aj krajskí poslanci. Mnohí z nich označili vzniknutý stav za nepochopiteľný a vážny. Na dokončenie rozostavaných škôl museli schváliť peniaze z rozpočtu kraja. Podľa nich sa nedajú začaté projekty ukončiť tak, ako si to ministerstvo predstavuje. „Nie je možné hneď všetky práce zastaviť len preto, že riadiaci orgán pre ROP z rôznych dôvodov schválil projekty bez dostatočnej finančnej alokácie,“ upozornil Čaja. Zároveň pripomenul, že v prípade zastavenia rekonštrukčných prác by kraju vznikli aj ekonomické škody. „Niektoré stavby majú rozobrané strechy, menia sa vykurovacie telesá, výplne na oknách. Pozastavenie stavieb by pravdepodobne spôsobilo aj ďalšie náklady, ktoré vzniknú staveným firmám z núteného prerušenia prác,“ skonštatoval. NSK tak bude musieť zo svojho rozpočtu doplatiť za modernizáciu budovy Gymnázia v Topoľčanoch, Strednej odbornej školy Topoľčany, Strednej školy na Ulici SNP v Zlatých Moravciach a Pedagogickej a sociálnej akadémie v Leviciach.

Okrem týchto „problematických“ škôl má byť do začiatku školského roka za viac ako pol milióna eur zmodernizovaná aj Stredná škola hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch či budova Školy T. Vansovej v Topoľčanoch. Do septembra majú byť ukončené aj stavebné práce za vyše 800.000 eur na budove Stredného odborného učilišťa v Šuranoch i práce za takmer 350.000 eur na Strednej škole v Dvoroch nad Žitavou. Vyše 870.000 eur stála modernizácia Gymnázia J. Fándlyho v Šali.
 

Vyberte región